Litteraturklassiker – Del 2

Detta är den andra posten i serien Litteraturklassiker, serien som går ut på att vi listar världens mest erkända författare och ett av deras mest framstående verk. Försök att inte bli arg ifall vi missar dina favoriter. Tanken är att få till en översikt.

Charles Dickens

Oliver Twist 

Oliver Twist handlar om en pojke med samma namn som bokens titel (Oliver Twist). Han föds i staden Portsea, i sydöstra England. Hans mor är en okänd, ung och vacker mor som dör strax efter förlossningen. Fadern är också okänd. Oliver vårdas på fattighuset genom kommunens försorg, med stor knapphet i kost och omsorg. När så Oliver en dag begär lite mer mat hamnar han genast i arresten. Därefter beslutas att han ska lära sig ett yrke genom att börja som lärling hos en begravningsentreprenör, där han trivs ganska bra förutom att han blir retad av en annan lärling. Efter ett slagsmål med denne rymmer vår huvudperson för att till fots ta sig till London. […] – från wikipedia (licens)

Här hittar du boken på: engelska, svenska

Gabriel García Márquez
One Hundred Years of Solitude (Hundra år av ensamhet)

Byn Macondo grundas i början av 1800-talet av José Arcadio Buendía. Han ägnar sig åt vetenskapliga experiment och hans största upplevelse är när han för första gången får se och känna is. När han konstaterar att jorden är rund betraktas han som galen av alla utom av den kringvandrande zigenaren Melquíades, som är författarens alter ego och dyker upp med jämna mellanrum i berättelsen, även efter sin död. Hans hustru Ursula är jordnära och viljestark, men hyser en fasa för att föda barn med grissvans. De får trots det tre barn egna barn: José Arcadio, Aureliano och Amaranta, samt adoptivdottern Rebeca. Romanen skildrar dessa och deras barns många skilda öden och upplevelser i Macondo […] – från wikipedia (licens)

Här hittar du boken på: engelska, svenska

Dante Alighieri
The Divine Comedy (Den  gudomliga komedin)

[…] Handlingen utspelas jubelåret 1300. I verket skildras Dantes vandring genom helvete och skärseld, i vilka han får bevittna de olika nivåer av evigt straff och rening de syndiga själarna får utstå efter döden, samt upp i Paradiset där han får träffa sin ungdomskärlek Beatrice som han tidigare skrivit om i I livets vår. Som ledsagare ner genom helvetets tratt och upp på Skärseldsberget har han diktaren Vergilius. Eftersom denne dock levde före Jesu födelse är han inte berättigad att följa med in i himlen och Beatrice tar istället över visningen, och efter henne Bernard av Clairvaux, och sist Gud. – från wikipedia (licens)

Här hittar du boken på: engelska, svenska

Gustave Flaubert
Madame Bovary 

[…] anses av många kritiker vara ett mästerverk. Handlingen kretsar kring en doktors fru, Emma Bovary, som har sexuella affärer och lever bortom sina tillgångar som ett sätt att fly det banala och innehållsfattiga landsortlivet. Även om handlingen i sig är ganska simpel – till och med arketypisk – ligger romanens storhet i dess detaljer och gömda mönster. – från wikipedia (licens)

Här hittar du boken på: engelska, svenska

Jane Austen

Pride and Prejudice (Stolthet och fördom)

Romanen utspelar sig till största delen på landet i grevskapet Hertfordshire i södra England. Mrs Bennets enda mål i livet är att hennes döttrar ska bli gifta med (fina) rika män, detta på grund av att Longbourn är ett fideikommiss som endast kan ärvas på svärdslinjen. När Mr. Bennet dör kommer därför egendomen att övergå till hans kusin, Mr. Collins, och döttrarna blir arvlösa efter fadern. Därför blir Mrs Bennet mycket glad när hon får höra att just en sådan fin, rik man ska flytta in i det närliggande godset Netherfield. Denne man är Mr Charles Bingley som planerar att bosätta sig för ett tag på Netherfield tillsammans med sina två systrar Miss Caroline Bingley och Mrs Hurst samt Mrs Hursts make Mr Hurst.  […] – från wikipedia (licens)

Här hittar du boken på: engelska, svenska


Info: Posten ovanför kan innehålla annonslänkar
Tips! Rekommenderad läsning för att bli allmänbildad!
Tips! Quiz (Hur allmänbildad är du?)